top of page

Veien til frihet via Oslo Buddhistsenter

Oppdatert: 27. okt. 2023


Hva skjer ved Oslo Buddhistsenter og hvordan kan du ta del?


Første møte. Det første du kan gjøre for å utforske hva Oslo Buddhistsenter (OBS) er å komme på en av våre åpne drop-in meditasjoner eller Åpen Lørdag - en oase på Løkka. Hvem som helst kan komme og du betaler så mye eller lite du vil. Høsten 2023 har vi drop-in meditasjoner tirsdag morgen, onsdag kveld, torsdag lunsj og lørdag formiddag. Tilbudet endrer seg så sjekk forsiden eller Facebook.


Lære mer. Hvis du vil lære mer kan du melde deg på de forskjellige kursene vi holder på torsdagskveldene og noen ganger i helgene. I begynnelsen av året har vi som regel et introduksjonskurs for nybegynnere. Resten av året holder vi kurs med forskjellige tema. Du kan delta på disse selv om du ikke har gått et introduksjonskurs - med mindre noe annet er skrevet i beskrivelsen.

Du er også hjertelig velkommen til å bli med på de forskjellige retrettene vi arrangerer. De fleste går over en helg og noen ganger varer de i 7-10 dagers. Du finner dem i listen over aktiviteter. På de lengre retrettene forventer vi at du har gått et introduksjonskurs og har meditert jevnlig i en viss periode - enten hos oss eller i en annen tradisjon. Du kan høre på forelesninger om alle mulige aspekter av buddhisme her.


Å 'bli en buddhist'. Hvis du føler deg hjemme på OBS og har lyst til å fordype din buddhistiske praksis (dharma) i Triratna buddhistfellesskap og offisielt “erklære” deg som buddhist kan du spørre om å bli en 'Mitra'. 'Mitra' er et sanskrit ord som betyr ‘venn’. Å bli en mitra innebærer å fordype din praksis og ditt vennskap med Triratna Buddhistorden. Det skjer ved at du tar ideene, verdiene og praksisen i dharma inn over deg til en viss grad og søker å praktisere det i hverdagslivet. Vi markerer dette med en mitra-seremoni der den som vil bli mitra erklærer følgende:

  • Jeg ser på meg selv som en buddhist

  • Jeg søker å praktisere de fem forskriftene

  • Jeg føler meg hjemme i Triratna buddhistfellesskap og betrakter det som mitt “åndelige hjem”.


Bildet er fra Renate og Sivert sin mitra seremoni.

Du kan lese mer om det vil si å være en mitra og hvordan man kan bli det i heftet Å bli en mitra som du finner på OBS.


For å hjelpe de som blir mitraer med å fordype sin praksis tilbyr vi mitra studier. Det er et omfattende studier som omhandler alle aspekter ved buddhismen. Mitra studiegrupper møtes vanligvis en gang i uken eller annenhver uke.


Å hengi seg til et liv med dharma - å bli ordinert. Hvis du synes at de å bli mitra var et riktig skritt og ta og vil fordype deg ytterligere kan du be om ordinasjon. Da uttrykker du ønsket om en helhjertet og livslang hengivelse til buddhas lære til gavn for deg og alle levende vesen, innenfor Triratna buddhistorden. Hvis du spør om ordinasjon innleder du en grunndig prosess med personlig forvandling. Denne forvandlingen skjer i dialog med ordensmedlemmer lokalt ved OBS og med erfarne ordensmedlemmer utenfor Norge. Hensikten er at du blir kjent med deg selv, dharma slik den praktiseres i Triratna og andre ordensmedlemmer som du kommer til å praktisere sammen med. Det er hengivelsen til prosessen med frigjøring som er viktigst. Dette kaller vi å søke tilflukt i de tre juvelene: Buddha, dharma, sangha (fellesskapet av de som praktiserer dharma). Dernest er det viktig å begynne å leve dette ut i hverdagslivet. Hva slags livsstil du lever er mindre viktig så lenge du kan praktisere dharma og leve etisk. Du kan lese mer om dette ved retrettsteder som fokuserer på å støtte menn og kvinner i ordinasjonsprosessen: Padmaloka og Tiratanaloka.


Når man selv er sikker på at man praktiserer i tråd med Triratna buddhistorden, vil hengi livet sitt til dharma og har andre ordensmedlemmer som kan bevitne det gjennom dype vennskap blir man ordinert. Bildet er fra Manjusara sin ordinasjonsretrett i 2023.Etter ordinasjon fortsetter man den praksisen og det livet man har etablert i ordinasjonsprosessen. Noen fortsetter da å leve med partner og barn, andre bor i kollektiv, for seg selv, på retrettsteder eller noe helt annet. Uansett hvordan vi lever møtes vi ukentlig i små grupper med 3-10 andre ordensmedlemmer for å støtte og inspirere hverandre til å frigjøre oss mer og mer, og uttrykke dette i kreative handlinger i hverdagen og direkte eller indirekte bidra til å skape et Nytt Samfunn. Vi drar også på regionale stevner og retretter med tema og lærere som passer oss der vi er i vår prosess. Mange vil bidra til å drive aktiviteter ved det lokale buddhistsenteret.


Til den grad en fortsetter å praktisere vil en sakte men sikkert våkne mer og mer og frigjøre seg fra unødvendig lidelse. En vil finne indre ro og brenne som et lys eller fakkel av visdom og medfølelse i en verden preget av stadig endring, uforutsigbarhet og lidelse som vi kan velge å lide under, eller lære av og kompostere slik at vår indre lotus kan vokse opp av gjørma.


Bildet viser ordensmedlemmer i Triratna buddhistorden satt sammen som et bilde av bodhisattvaen Avalokiteshvara som er et symbol på ordenen.


Hvis du vil vite mer om dette spør et hvert ordensmedlem eller kom og delta på senteret :-)

103 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

コメント


bottom of page